onsdag 25 mars 2009

Det kortsiktiga näringslivet

Vi har på senare tid upplevt en paradox i den svenska ekonomin. Samtidigt som exportindustrin går utmärkt och den inhemska konsumtionen är stark ser vi en fortsatt hög arbetslöshet och satsningar från företagens sida på investeringar är få. De förklaringar som brukar förekomma är den globalisering som förflyttar produktionen till låglöneländerna och den svenska skattepolitiken som försvårar företagsamhet. Jag anser att dessa argument ger allt annat än en heltäckande förklaring. Till en början ger den ”hotande” globaliseringen snarare fler affärsmöjligheter då fler marknader görs tillgängliga. Vidare har det visat sig att svenska företag har varit lönsamma trots svensk skattepolitik. En förklaring som sällan tas upp i de här sammanhangen är företagens egna förfaranden och hur dessa påverkar arbetsmarknaden och investeringar i den svenska ekonomin.
Den kortsiktighet som råder i aktiebolagen blir allt mer påtaglig, behovet att visa goda resultat för börsanalytikerna ställer de långsiktiga satsningarna på skam. En annan aspekt på detta är de bonus och optionsprogram som erbjuds företagens ledningar och som ofta beror på hur vinsten och aktieutvecklingen utvecklar sig. Riskerna här är att företagsledningen i sin iver att kvalificera sig till extra tillskott i lönekuverten ägnar sig åt ”kreativ bokföring” och ett ohämmat kapande i ”kostnadsmassan”. Det är med detta tankesätt som poster som säkerhet, lokalkostnader, arbetsmiljö och löner endast betraktas som kostnader och inte tillgångar. Detta kan föra med sig en mängd effekter som osäkra värdetransporter, ovilja att bygga nya forskningsanläggningar, oförmåga att skapa en hälsosam arbetsmiljö och även att nyanställa personal, då allt detta räknas som kostnader vilket ger en sämre vinst i kvartalsrapporten.
Så den kortsiktighet som präglar svenskt näringsliv har alltså en avgörande inverkan på samhällsekonomin, men även på arbetsplatserna där de anställda förlorar jobb eller kolleger med allt vad det innebär då det är just denna åtgärd som kan premieras med en bonus.

1 kommentar: